Follow by Email

onsdag 5. september 2012

Gresk språk, gresk økonomi og hverdagsliv

Ved flere anledninger har jeg skrevet her på bloggen at jeg har en usedvanlig dyktig gresklærer. I sommerhalvåret får jeg undervisning en gang i uken, og i vinterhalvåret 2 ganger i uken. Gresk er intet lett språk å lære, og jeg pugger, pugger og pugger... Og takk og pris, det går fremover. Jeg kan lese gresk, og jeg kan ha en gresk samtale med enkle ord. Dog er den gresk-norske ordboken ofte i bruk, og er alltid med meg når jeg er på farten.

Det som jeg synes er veldig fascinerende ved det greske språket, er høflighetsformene som fortsatt er intakte. Hvordan grekerne ved enkle ord og uttrykk, kan holde "avstand" til andre. De-formen er naturligvis intakt, og det er også herr og fru/frøken.

Morsomt derfor hos frisøren min, hvor en søt ung jente får opplæring i engelsk av innehaveren. Hun kalte meg miss Marit, og det var jo fint for en godt voksen dame som meg.

Jeg synes det er godt å ha disse nyansene som finnes i det greske språket, for da kan jeg med en gang signalisere hvorvidt jeg ønsker noe videre- eller nærmere kontakt. Med språket kan jeg enkelt si - hold deg/dere unna.

Det norske språket synes jeg er blitt veldig forflatet, og er uten disse nyansene. Derfor er det fantastisk å oppleve disse nyansene i det greske språket.

Som jeg nevnte i forrige blogginnlegget er brannen nå slukket. Det triste er at det er en 24 år gammel mann som er arrestert for brannstiftelsene. Han ville bli brannmann som sin far, men fikk avslag. I raseri over avslaget startet han mange av brannene, og med ufattelige konsekvenser.

Det er mange enkeltskjebner som gjør dypt inntrykk på meg her jeg vandrer rundt blant grekerne. Ingen er uenig i at noe måtte gjøres med gresk økonomi og korrupsjon. Utfordringene er hvor hardt de rammer enkeltmenneskene.

I dag finnes det mellom 1,2 og 1,3 mill. mennesker som er arbeidsledige bare i Athen. Hovedtyngden av de arbeidsledige er unge mennesker. Mellom 3-5 personer tar livet sitt hver eneste dag i ren desperasjon over situasjonen. Litt usikker, men jeg tror også dette tallet var kun mennesker bosatt i Athen.

Tidligere har jeg skrevet om den eldre damen som ikke lenger hadde råd til medisinen sin fordi det ikke lenger finnes "blå resept". Staten har ikke penger til å betale apotekene for "blå resept", og apotekene har naturligvis ikke økonomi til å ta belastningen alene. Konsekvensen er at livsnødvendig medisin må den enkelte betale selv.

Pensjonistene er også hardt rammet. Jeg snakket med en, og han visste ikke hva han fikk i pensjon fra måned til måned. Han tilhører en gruppe mennesker med god utdannelse, fast arbeid i det offentlige i hele sitt yrkesaktive liv, og innbetalt det han skulle til offentlige og private ordninger. Likevel opplever han nå at pensjonen blir kuttet på nytt, og på nytt. Han var fortvilet, og den pensjonstilværelsen han så for seg, er jo nå historie.

En pensjonert sjøkaptein med hele sin yrkeskarriere i utenriksfart, fikk pensjonen kuttet med 500€ pr. mnd. Det er en stor prosentandel av pensjonen hans, og et stort beløp selv sett med norske øyne.

De som er så heldige å ha jobb, håper de får betalt for jobben de gjør. For oss er det helt naturlig at vi får betalt for det antall timer vi jobber. En ung mann som arbeidet i en elektrisk forretning (stor elektrisk kjede), fortalte at han kunne jobbe 9 timer, men fikk betalt for 7. En annen gang kunne han få betalt for bare 4 timer. Hvis han protesterte, fikk han bare beskjed om det var mange andre som ønsket hans jobb. M.a.o. arbeidsgivere som benytter seg av den vanskelige situasjonen mange er i.

For flere år siden så jeg et intervju med en statsråd fra et afrikansk land. Han fikk spørsmålet om hvor høyt opp korrupsjonen gikk i landet. Høyt nok, var svaret med et stort smil. Ikke lett å snu situasjonene i land hvor korrupsjon har vært like stor, eller større, enn den hvite økonomien.

Snakket med en ung mann som er ansatt i millitæret. Han ble beordret til et nytt arbeidssted betydelig unna nåværende bosted. I min naivitet tok jeg det for gitt at millitæret betalte flytting og nytt bosted. Neida, den unge mannen måtte finne seg nytt bosted, og betale hele flyttingen selv. Nå hører det også til historien at det nye arbeidsstedet var på en knøttliten øy med dårlig utvalg av bosteder.

På tross av det dype alvoret, og også depresjonen som rammer mange, så har vi gode dager her. Jeg trives med menneskene jeg treffer - både gamle kjente, og nye bekjentskaper.

Det var en stund siden jeg hadde vært på Kostas taverna og spist fisk, så jeg tuslet dit en dag. På sommeren flytter Kosta taverna'en sin ut i bakhagen, og det er utrolig deilig å sitte der. Siden jeg kommer midt mellom lunsj og middag (norsk middagstid), er jeg ofte alene i bakhagen. Det synes jeg er fredelig og godt.

Som alltid gir Kosta meg glass nr. 2 med vin, og det er ikke akkurat noe lite glass vin han gir meg ekstra. 


Det kalles vel heller en liten karaffel vin han gir meg ekstra. 

Fra Kostas' hyggelige taverna.
 
Jeg blir søvning av mer enn et glass vin, og det ble jeg også denne dagen. Fant derfor ut at det var greit å gjøre greker av meg, og ta en siesta etter maten. Etter en stund ringer det på døren, og der var pappa husvert. Sleeping Marit? Yes. No more sleep now - it's 5 o'clock and coffee-time. Så da så... Og pappa husvert forsvant opp på taket mitt. Det var en hybelboer som manglet vann denne gangen.

6 kommentarer:

 1. Hei Marit! Det er så spennende og koselig å følge med på det du skriver. Skjønner at folk i Hellas sliter veldig og det er utrolig leit. Samtidig er det godt å høre at du koser deg og trives med din greske tilværelse. Har forstått at du snart er på vei hjem til Oslo en tur?

  SvarSlett
 2. Tusen takk Marit. Ja, jeg er en tur i Oslo nå for å besøke familien. Koselig med et Oslo-besøk, men etter en drøy uke reiser jeg tilbake til Chios.

  SvarSlett
 3. Hei!
  For en spennende blogg du har :) Hvis du vil kan du registrere den på Norske reiseblogger og få flere lesere!
  http://norskereiseblogger.blogspot.com
  Vi er nå over 85 unike Norske reisebloggere registrert her!
  mvh
  Janicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Janicke. Jeg måtte tenke både lenge og vel på tilbudet ditt, men jeg tror jeg nå registrerer bloggen der hos deg. Som du ser heter bloggen min "Mitt år på Chios", og tanken var å blogge kun et år. Det året er snart omme, men jeg fortsetter å blogge en stund til.

   Mvh
   Marit

   Slett
 4. Nå koser jeg meg! Herlig å lese oppdateringer fra Chios! Og spesielt hyggelig å se at du oppholder deg i Thimiana:-) Denne brannen har virkeig knust hjertet mitt... Og må si jeg fikk et stort sjokk når jeg nå leser at den er påtent. Har hørt noen smårykter og har familie der nede men jeg har faktisk ikke blitt fortalt dette. Ufattelig trist! Hvordan går det der nede nå?

  Kan jeg forresten få lov til å spørre hvem din gresklærer er? Går på greskkurs her i Oslo, men har så mange ganger tenkt på tanken å få undervisning der nede.. Og forresten, dette spaet!! HVOR ligger det? Jeg har da aldri fått med meg det! Det må jo selvsagt prøves:-)

  Denne bloggen er allerede lagt inn i mine favoritter! Gjett om dette blir en liten varme utover den kalde norske vinteren og når lengselen blir så alt for stor.... NYT livet på vakre Chios!:-) Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Elenitsa for hyggelige tilbakemeldinger.
   Vi har det godt her på Chios tross alt, men brannen har satt sine spor i oss alle. Kjørte rundt i det brannherjede området både sist søndag og i dag, og den største overraskelsen er hvilket enormt område som er brent. Skrekkelig vondt!

   Nå viser det seg at de er usikre på brannårsaken. Den unge gutten som ble tatt, tente ikke på denne brannen, men noen små branner ifjor bl.a. Men det er fortsatt noen som er arrestert, men p.t. vet man ikke.

   Det er faktisk to spa - et i sentrum av Thimiana Sense Spa, og rett utenfor Thimiana Aqua Spa. Jeg er bruker av begge spa, og kan varmt anbefale begge to. De har litt forskjellige tilbud, og da er det bare å hente det beste fra begge to. :-)

   Gresklæreren min er usedvanlig dyktig, men jeg tror hun vil mislike å få navnet sitt i en åpen blogg - beklager.

   Ja her nyter vi livet med rundt 30 grader om dagen og sol fra en skyfri himmel. Et godt sted å være.

   Slett