Follow by Email

mandag 20. august 2012

Katastrofebrann på Chios.

Jeg hadde planlagt å skrive om de herlige morgenbadene mine med syngende grekere, men det blir å formidle den sørgelige nyheten om at denne praktfulle øya nå står i brann.

Brannen startet natt til lørdag 18/8 i nærheten av middelalderklosteret Nea Moni fra 1100-tallet. Står på Unesco liste over vår verdensarv. http://en.wikipedia.org/wiki/Nea_Moni_of_Chios 

Området rundt Nea Moni er vakker pinjeskog. Minner mye om furuskogen hjemme. Jeg kjørte i området søndag 12.8. Områder som i dag er totalt utbrent.

Brannårsaken er, såvidt jeg vet, ukjent, men det har vært fryktelig varmt lenge. Som kjent regner det sjelden i sommermånedene, og har heller ikke gjort det nå. Så det er knusktørt overalt.

Idag brenner det på 3. dagen, og brannen er fortsatt ikke under kontroll. Vinden har i dag vært så kraftig at de 10 brannslukningsflyene ikke har kunnet komme seg på vingene. Kun helikoptrene har jobbet i vinden. Brannen fortsetter å spre seg i forskjellige retninger. Mange landsbyer er evakuert, og såvidt jeg forstår kommer flere til.

Armolia, som mange Chios-reisende har besøkt, var i en periode totalt omringet av brannen. I dag er den trygg, men områdene rundt er visstnok totalt utbrent.

Brannmannskaper er hentet inn fra hele Hellas, og militæret er også satt inn. I dag ble det fløyet inn "friskt" brannmannskap fra andre øyer. De som har vært her, har stort jobbet helt siden brannen startet lørdag.

I går fikk jeg høre at ca 65000 dekar var totalt utbrent. Tallet i dag er mye høyere.

Mastik er øya's viktigste eksportartikkel, og den viktigste hjørnestenen i økonomien til mange. Mastiktrærne trives kun sør på Chios, og det er det eneste stedet i verden hvor den gir fra seg den verdifulle mastika. www.chios.com/nn/about-chios/local-products/mastic.

Ca. 25-30% av mastiktrærne er p.t. brent. Trærne bevarer frø i røttene sine, så de kommer tilbake, men det tar min. 5 år. Oliventrær er brent, og der de sto må det plantes nye. Chiotene antar at det tar rundt 30 år før de er tilbake til samme "status" som før brannen.

Jeg bor i en landsby øst, Thimiana, og kjente godt på frykten og flammene sist lørdag. En håndsrekning om en sovesofa nærmere vannet, var god å ha. Jeg benyttet meg ikke av tilbudet der og da, men pakket bag og la mobilen på nattbordet klar til å evakuere i løpet av natten.

Når jeg nå tar mitt daglige morgenbad, så er det med fly og helikoptre over hodet mitt. De flyr til/fra brannstedene.

TV2-nyhetene har hatt et kort innslag om brannen, og den har også vært omtalt i Aftenposten nett og VG nett. Katastrofebrannen antas å være betydelig verre enn det ødeleggende jordskjelvet, og sannsynligvis en påfølgende tsunami, på slutten av 1800-tallet.

Nedenfor noen bilder fra Chios. De fleste har jeg lånt, og navnet på fotografen står ved siden av bildene.

Nå håper vi alle sammen på at vinden skal stilne og brannen blir slukket.

Oversiktskart over hvor det brenner/har brent.
 Lihti - beboere har evakuert fra landsbyen sin, og flyktet til stranden.
Fotograf Kostas Spanolis

Chios sett fra Cesme, Tyrkia 18.8.12.
Fotograf Armagan Durkan

Bildene er tatt fra toppen av landsbyen jeg bor i.
Fotograf Giannis van der Zon.


Sett fra terrassen min lørdag formiddag 18.8.12.

Dårlig foto fra meg, men viser brannen fra toppen av trappen på leiligheten min lørdag kveld 18.8.12. Da synes jeg brannen begynte å komme vel nærme landsbyen min, og fikk da tilbud om ledig sovesofa nærmere havet.


Og slik ser det ut mange steder nå.
Fotograf Giannis van der Zon.

1 kommentar:

  1. Hei Marit!
    Dette er utrolig leit og skremmende. Jeg føler virkelig med folket på øya. Må ha vært en vond opplevelse for deg også. Her i Norge kan vi ikke helt forstå hvilke krefter som settes i sving når det er tørt, varmt og vind.
    Alle gode tanker til dere alle!
    Klem fra Marit

    SvarSlett