Follow by Email

fredag 3. august 2012

Familiebesøk, sommeropplevelser, Tyrkia og utstilling

Jeg gledet meg naturligvis stort til familiebesøket i juli. Den eneste klumpen jeg hadde i magen, var naturligvis om det ble vannutfordringer mens de var på besøk. Lykken sto oss bi, og det ble ingen utfordringer med vannet. Vi kunne nyte sommerferie med alt hva den kunne by oss.

Strandlivet i Karfas har mye spennende å by på:Familien "humper og hopper" etter en racebåt i en rund flåte, og deretter svever de en og en 60 m over havflaten trukket etter samme båt. Jeg foretrakk å sitte på i racerbåten og heller ta bilder, men jeg må innrømme at jeg var fristet til å prøve fallskjermen.

Kulturelle opplevelser må vi også få med oss. Vi besøkte derfor La Strada i Karfas hvor ungdomsgruppen i Μ.Ε.Ο.Θ. danser hver fredag kveld.


Vi tok oss en tur over til Cesme, Tyrkia, mens de var her. Lilleput arrangerer dagsreise over til Cesme, og det er en behagelig reise. Båtturen over fra Chios havn til Cesme tar ca 1 time.

Livet i Cesme er så annerledes enn på Chios. Et yrende liv hvor selgerne fallbyr varene sine, og forventer at det skal prutes. Noen av selgerne har bodd i Norge i en periode, og drar selvfølgelig god nytte av sine norskkunnskaper. Mens atter andre har lært språket på annet vis.

Og pruting synes vi i familien er morsomt. Det er et skuespill og en sport, og selgerne setter pris på utfordringen. En selger ble helt satt ut da handelen egentlig var ferdig og begge parter var fornøyd. Men hvor var teen. Han ble lei seg, men eplete ble umiddelbart bestilt og vi kunne slappe av og nyte en god kopp te.

Også i Cesme merker de nedgangstidene, fortalte de. Tidligere kom det veldig mange turister, men nå er det få som kommer. Tyrkere fra Izmir, Ankara og andre større byer, som har sommerhus i Cesme eller omegn, kommer som vanlig, men heller ikke de handler som tidligere.

En butikk med klær hadde funnet sin nisje, og hadde døgnåpent 7 dager i uken. Han var nesten-nabo til et diskotek, og selv på natten er det rundt 30 grader. Når disko-danserne ble svette i klærne sine, gikk de ofte og kjøpte nye klær. Han fortalte at i år var et av hans bedre år. Kreativiteten til han og familien hans (mor og to søstre) ble belønnet.

Jeg tok "ferie" fra malekurset mens familien var på besøk, men ble på siste kurskveld introdusert til en kommende utstilling. I år er det 100 år siden Chios fikk sin selvstendighet fra Tyrkia. I mer enn 400 år hadde Tyrkia, Det Ottomanske rike, hadde herredømme over Chios. Fastlandet i Hellas fikk sin selvstendighet nesten 100 år tidligere. Den faste, årlige utstillingen i byparken i Chios by, Chora, i juli/august, skulle være viet til 100 års-jubileummet for frigjøringen.

Vår lærer Babis Kiliaris er en kreativ og inspirerende lærer, og hadde fått i oppdrag fra ledelsen av utstillingen å dekorere en hel vegg i parken. Babis delte en ide han hadde med oss. Han har en serie fotografier tatt denne dagen da tyrkiske skip forlot Chios for siste gang, og ville at vi skulle male hvert vårt bilde fra fotografiene, og henge disse opp på veggen. Og naturligvis deltok vi med lyst og glede med 10 malerier, og slik ble det i parken. Nederst på bloggen har jeg ett og ett bilde av maleriene våre. Det var spennende å male i "gamle" og litt "gulne" farger.
 Og noen av våre andre malerier er også utstilt i en egen bod. Hver kveld er Anna Maria og Babis vertskap i boden. De har med seg mange stoler, og håper på mye besøk.


Hvis du lurer - vannet har fortsatt vært snill og grei mot meg, og jeg håper naturligvis det fortsetter slik.

Været er sol, atter sol og varmt. Alle dager er over 30 grader, og det har også vært over 40. Det var veldig, veldig varmt. Men jeg har fått aircondition, og det hjelper stort. Så livet er godt.

Husvert-pappa var veldig glad da jeg var innom og betalte husleien for noen dager siden. Ikke på grunn av husleien, men fordi han hadde kjøpt seg en gris. Grisen har fått navn Romeo, så kanskje får den etterhvert besøk av Juliet... Foreløpig var det innkjøpt en del kyllinger i tillegg til Romeo, men det er ikke godt å si om innkjøpet er fullført ennå. Det er mye koselig liv rundt vertsfamilien min, og jeg reiser aldri tomhendt derfra. Denne gangen fikk jeg med meg en kjempestor vannmelon og fikener.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar